18 Mart 2015 Çarşamba

Avrupa'da ATM Kullanımı


İster backpacker olun, ister tur ile gidin. Kalabalık veya tek başınıza olmak da fark etmiyor. Güvenlik her zaman aklınızı kurcalayan bir konu olacak. Cüzdanını kaybetmenin nasıl bir duygu olduğunu bildiğimden, paranızı bankaya yatırmanızı tavsiye ediyorum.
 
ATM'ler, çok küçük kasabalarda olmadığınız sürece sıklıkla karşınıza çıkacaktır. En güzel yanı ise; dilediğiniz bankayı kullanabilirsiniz. Anlaşmalı olanlar hariç hepsinde komisyon oranı bulunmakta. Şubelere girmenizi önermem, hem komisyon oranı şubede daha fazla oluyor, hem de veznedar için dil seçeneğiniz olmayabilir.

Nasıl para çekiliyor? Ülkemizdeki mantık orası için de geçerli. Kartı takın, dil seçeneğinizi işaretleyin, 4 haneli kart şifrenizi girin. Karşınıza iki seçenek çıkacak. Birisi yanlış hatırlıyor olmakla beraber para yükleme, diğeri de para çekme, yani withdrawal. İstediğiniz meblağı girin, paranızı ve kartınızı alıp ayrılın. Bu kadar basit.

Ya ne kadar çekmeli? Kötü birşey başınıza gelirse ve paranızı kaybederseniz üzülmeyeceğiniz ve verdiğiniz komisyon bedeline değecek bir tutar öneririm. Benim her para çektiğimde 100 € seçeneğini işaretlediğimi söyleyebilirim. Sonradan yaptığım hesaplamada çektiğim her 100 € için yaklaşık 5 € komisyon vermiştim.

Unutmadan, bankamatikler maalesef hesabınızda ne kadar bakiyenin kaldığını göstermiyor. Bu yüzden internet şubesi kullanmanız veya hesabınızı iyi yapmanız sizin yararınıza olacaktır. 

Kartınızı kaybederseniz veya ATM kartı yutarsa? Bunun için de iki ayrı banka kartı kullanın. İkisine de eşit miktarlar yükleyin ve birini kaybederseniz hemen bankanıza ulaşıp kartınızı iptal ettirin.

Başka önemli bir konu da, eğer ki Hollanda'ya gidecekseniz, ATM'den günde sadece 1 sefer para çekebilirsiniz. Maalesef bu sebeple parasız gezdiğim için, kredi kartı kullanımının yaygın olmadığı bu ülkede paranızı iyi ayarlamanızı öneririm.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder