30 Mart 2015 Pazartesi

Camino'ya Nereden Başlanır, Nereye Gidilir

Camino sizin istediğiniz yerden başlıyor. İsterseniz evinizin kapısından, ister Dünya'nın öbür ucundan. 2013'te Kudüs'ten yola başlayıp da bitiren iki kişi var mesela. Ne kadar ilerlemek istediğiniz de size kalmış. Her sene işlerinden ya da diğer sebeplerden ötürü her yıl yolun belirli bir parçasını yürüyüp de en sonunda bitirenler var.

Yolun sonundaki Santiago de Compostela şehrine ulaşan peregrinolara (hacılar) verilen compostela belgesini almak için, en az 100 kilometrelik yolu tamamlamanız gerekmekte.

İstediğiniz şekilde ulaşabilseniz de, günümüzde belirlenmiş ve işaretlenmiş birkaç parkur mevcut. Yolların hepsi Santiago de Compostela şehrinde sona erer. Tabi devam etmek isterseniz eğer, Fisterra ve Muxia seçenekleri var.

En meşhur rotalar:

Camino Frances - Fransız Yolu: St Jean Pied de Port şehrinden başlayan ve 769 km süren parkurdur. En çok tercih edilen yoldur.

Camino Portuges - Portekiz Yolu: Lizbon'dan başlayarak Porto üzerinden devam eder. 610 km süren parkur, düz bir rota olması sebebiyle tercih görür.

Camino del Norte + Camino Primitivo - Kuzey Yolu + Orijinal Yol: En eski rotalardan biridir. Ulaşımın zor olduğu zamanlarda denizden gelen peregrinolar, bu rota üzerinden seyahatlerine devam ederlermiş. Rota toplamda 825 km'dir.

Camino Fisterra - Fisterra Yolu: Santiago de Compostela'ya ulaşan peregrinolar, burada durmak istemezlerse eğer, zamanında Dünya'nın bittiğini düşündükleri yer olan Fisterra'ya kadar devam ediyorlar. Yol yaklaşık 90 km daha uzuyor bu şekilde.

2 yorum :

  1. Selamlar, bu konuda yetkin birisine benzediğiniz için size sormak istediklerim var, umarım gerekli cevapları alabilirim.
    Nisan ayı içerisinde bisiklet ile kuzey rotası üzerinden bu turu gerçekleştirmek istiyorum ancak bu konu ile alakalı detaylı bilgilere ulaşamadım. Bisiklet ile yapılabilecek en makul ve eğlenceli rota hangisi olur ?
    Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Şimdiden Buen Camino Peregrino!

      Blogum ile artık ilgilenebilecek vaktim çok olmadığından özellikle Camino hakkında aklımda çok fazla başlık olsa da yazıya dökemedim. Geçtiğimiz Ağustos ayında St Jean Pied de Port'dan Santiago'ya kadar yürüdüm. Yine de şu anda blogda bulunan bilgilerin çok işinize yarayacağını düşünüyorum.

      Yaz aylarında bile fazla insanın bulunmadığı Kuzey Rotası'nda Nisan ayında tek tük insan göreceksiniz. Eğer sakinlik, yalnızlık ve doğa ile baş başa olacağım diyorsanız birebir. Hem ormanlık alandan hem de sahilden ilerleyeceğiniz zamanlar olacak.

      Bisiklet ile Kuzey Rotası'ndan ilerlemenin büyük bir zorluğu var. Parkurlar arasındaki yükselti farkı diğer rotalara göre daha fazla. Bu sebeple inip çıkarken bisiklet ile daha zor olabilir. Ancak asfalt yolların daha fazla olması bir avantaj olabilir.

      Yine de Kuzey Rotası hakkında bildiklerim sadece araştırmalarım ve yolu yürüyen insanlardan aldığım bilgilerden oluşuyor. Gözle görmek şimdilik nasip olmadı.

      Bisikletle gitmek için nispeten daha düz olan Via de Plata'yı, daha fazla insan olması sebebiyle de Fransız Rotası'nı önerebilirim. Ancak bu konuda son karar sizin.

      Aklınıza takılan tüm sorular veya daha detaylı bilgi için, isterseniz yorum yazabilirsiniz, isterseniz de mail atabilirsiniz. Elimden geldiğince yardım ederim.

      Sil