22 Nisan 2015 Çarşamba

Saint Jean Pied de Port'a Nasıl Gidilir


Saint Jean Pied de Port, Bayonne,
Pamplona ve San Sebastian (Donostia)
El Camino de Santiago'nun belirlenmiş bir başlangıç noktası olmasa da, işaretlenmiş rotaları vardır. Ve bu rotalar üzerindeki St. Jean Pied de Port (SJPDP), Roncesvalles, Leon, Sarria, Porto, Astorga gibi noktalar, peregrinoların geleneksel olarak başlangıç noktalarıdır.

Fransız Yolu'na başlamak için tercih edilen yer ise, genellikle SJPDP'dir. Bu şehire ulaşım araba ile sağlanabilse de, toplu taşıma ile ulaşmak isteyenler için iki tercih vardır: Batı ve Güney yönleri.

Batı'dan ulaşmak isteyenler, genellikle treni tercih ederler. Fransa'nın Bayonne şehrinden başlayan trenin son durağı, SJPDP'dir. Bu hat, şehre demir yolunu kullanarak ulaşmanın tek yoludur.

Bayonne şehrine en yakın havalimanı Biarritz'te olsa da, Türkiye'den direkt sefer olmadığı için, Fransa'dan Paris, Bordeaux, İspanya'dan da San Sebastian'dan rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Bu üç şehirden de Bayonne'a tren ile gidebilir, ya da otobüs kullanabilirsiniz.

Diğer ulaşım yönü ise Güney'dendir. Barselona, Madrid ve San Sebastian gibi şehirlerden Pamplona'ya ulaşmanız gerekir. Pamplona'dan SJPDP'ye giden otobüsler vardır.

Bu rotalarda yolculuk yapabileceğiniz otobüs firmaları, Alsa, Monbus, Conda ve diğer ufak şirketlerken, İspanya'nın tren şirketi Renfe, Fransa'nınki SCNF'dir.

Şehre ulaşmanın başka yolları da vardır. Pamplona, Roncesvalles veya Bayonne gibi noktalardan taksiye binebilir, yolda peregrino olduğunu anladığınız insanlar ile konuşarak, onlara taksi ücretini paylaşmayı teklif edebilirsiniz.

Saint Jean Pied de Port şehrinden bir görüntü
Başka bir yöntem ise, BlaBlaCar'ı kullanarak hiç değilse belirli yerlere kadar ulaşmaktır. Türkiye'de pek yaygın olmayan bu sistemde, rotanız üzerinde arabayla seyahat eden insanlara istek gönderirseniz, cüzi bir ücretle, sizi yolu üzerindeki bir şehire götürebilirler.

Buen Camino

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder