24 Mayıs 2015 Pazar

El Camino Eşya Rehberi

İster 100, ister 800 kilometre yürüyün, farketmez. İşin ucunda uzun mesafe yürüyüşü olacağı için en önemli konu yanınıza hangi eşyalarınızı alacağınız ve ve bu eşyaların ağırlıkları... Daha önce Camino de Santiago'yu yapan herkesin ortak önerisi, vücut ağırlığınızın %10'u ya da 12'si kadar ağırlıkla yola çıkmanız. Örneğin; 80 kilo olan birinin 8-10 kiloluk ağırlık taşıması öneriliyor.

Ortalama olarak her gün 25 kilometre mesafe katedeceğiniz için omuzlarınız ve sırtınızla barışık olmanız lazım. Deneyimli peregrinolar bu işi o kadar ciddiye alırlar ki, fazla ağırlıktan kurtulmak için diş fırçasının sapını kıranlarla ya da seyahat rehberinin geçtiği yerlere ait sayfalarını yırtanlarla karşılaşabilirsiniz.

Eğer fazladan bir eşyaya ihtiyacınız olursa her 8-10 kilometrede bir kasabaya rastlayacağınız için her zaman takviye yapabilirsiniz. Ayrıca yol boyunca Pamplona, Logroño, Burgos, León ve Santiago de Compostela'da Decathlon mağazalarını bulabilirsiniz.

Yanınızda olmasını önerebileceğim eşyaları şöyle sıralayabilirim: 

Kıyafetler: Çabuk kuruyan sentetik materyalden üretilmiş kıyafetler pamuklu olanlara göre daha çok işinize yarayacak. Bu listedekilere +1 eklemek size kalmış. 

Tişört: 3 adet, 2'si gündüz giymek için, biri de akşamları.
Şort: İki tane hem gündüz hem de gece giyebileceğiniz şekilde almanızı öneririm. Ayrıca şortlardan birinin pantolona dönüşebilen fermuarlı bacakları varsa fazladan pantolon alma derdinden de kurtulursunuz. 
İç Çamaşırı: Size kalmış, benim önerim 3 adet.
Çorap: İki çift özel yürüyüş çorabı ve bir çift normal çorap işinizi görecektir.
Sweatshirt: Soğukta durup üşüyeceğinize yanınızda uzun kollu bir kıyafet bulundurmanız daha iyi. Bazı akşamlar soğuk geçebilir. 
Yağmurluk: Hafif olan muşambalardan almanız yeterli.

Ayakkabı-Terlik: Belki de kıyafetten bile daha önemli olan konu ayakkabı seçimi. Sakın ama sakın yeni ayakkabılar ile Camino'ya gitmeyin. Şu bir gerçek ki, kimse normal zamanda günde 25 kilometre yürümüyor. Bu yüzden günlük spor ayakkabılarınıza bel bağlamayın, yolda kalabilirsiniz.

Kullanılmış ayakkabılar ile gitmek neden bu kadar önemli? Bilek burkulmalarından ve tırnak batmasından dolayı sıkıntı çekebilirsiniz. Ayrıca herkesin ortak derdi ayakların su toplaması. Yeni ayakkabılar su toplaması için çıkarılmış davetiyedir. Ayakkabılarınızın uzun süre kullanılmış olması ve ayağınızın şeklini alması gerekmekte. Bu şekilde doğabilecek her türlü sıkıntıyı engelleyebilirsiniz. Ayakkabı seçiminiz için bir kere daha düşünün. Terlikler ise akşam gerekmekte. Zira alberguelere ayakkabı ile girmeniz yasak.

Backpack: Sıcak aylarda yapılacak bir Camino için 35-55 litre arası, 1.5 kilo civarı bir backpack yeterli.  

Uyku Tulumu-Çarşaf: Alberguelerin bazılarında battaniye ve çarşaf verilmekte ancak muhtemelen her gün yıkanmıyorlar. O yüzden kendi uyku tutumunuzu ya da yatak çarşafınızı taşımanız yararınıza. Ayrıca yastık çarşafı da almanızda fayda var. Albergue yerine hotellerde kalacakların ise tulum ya da çarşaf taşımasına gerek yok. (Camino sonrası güncelleme: Uyku tulumumu yanıma almadığım için Temmuz ayında bile soğuk nedeniyle sıkıntı çektiğim günler oldu, yanınızda olması sizin yararınıza olacaktır.)

Çanta Yağmurluğu: Eşyaların ıslanmaması için.

Hijyenik Ürünler: Seyahat için özel olarak ufak kutularda satılan şampuan, diş macunu, sıvı sabun, diş fırçası ve deodorant yeterli. Bittikçe yol üzerinden yenilerini temin edebilirsiniz. Bir rulo tuvalet kağıdı taşımakta da fayda var.

İlaçlar: Varsa, gündelik hayatta kullandığınız ilaçlar, ağrı kesici, aspirin, antibiyotik özelliklere sahip merhem, ayaklarınızı su toplamasından koruyacak özel yara bantları ve vazelin taşımanız yeterli. Bunun dışında mide ilacı ve vitamin de götürebilirsiniz.

Elektronik Eşyalar: Telefon iletişime, fotoğraf çekmenize, internet kullanmaya kısacası her işinizi görmeye yarar. Bunun dışında fotoğraf makinesi, taşınabilir şarj aleti, hafıza kartı ve müzik çalar da alabilirsiniz. Şarj aletlerinizi unutmayın.

Diğer eşyalar:
Taş: Evet, ufak ve sizin için anlamı olan bir taş alın. Sebebini zamanı gelince anlayacaksınız.
Şapka-Güneş Gözlüğü: Çok güneşli olacağı için yanınızda taşımakta fayda var.
Kulak Tıkacı: Aynı anda 100 kişi ile beraber uyuyacağınız günler olacak. Uykunuzun horlama ile bölünmesini istemezsiniz.
Matara: Pet şişe de yeterli ama suyu soğuk tutmak isteyenler için gerekli.
Baton: Yürüyüş bastonu da diyebileceğimiz batonlar dengenizi korumanıza ve ağırlık merkezinizi ayarlamanıza yararlar.
Kilitli Poşet: Şeffaf kilitli poşetler değerli eşyalarınızı zarar görmekten ve ıslanmaktan korurlar.
Günlük Ufak Çanta: Akşam vakti değerli eşyaları içinde taşımak için.
Çakı: Bıçak, makas, tırnak makası, şişe açacağını tek yerde toplayabilirsiniz.
Mandal: Yıkadığınız kıyafetlerinizi asmak için birkaç tane mandal bulundurun.
Seyahat Havlusu: Çabuk kuruma özelliği olan seyahat havluları çok işinizi görecek. Ayrıca çok az yer kaplıyorlar.
El Feneri: Peregrinoların uyuması için alberguelerde ışıklar erken saatte kapatılıyor. Ayrıca sabah güneş doğmadan yola çıkmak isteyenler eşyalarını bulmak ve yolu görmek için kullanabilirler.
Defter-Kalem: Her zaman ihtiyacınız olabilir.
Seyahat Rehberi: John Brierly'nin rehberini önerebilirim. Yoksa telefon uygulamaları da yeterli.
İspanyolca-İngilizce-Türkçe Sözlük: Size kalmış ama ben olsam telefon uygulamaları ile idare ederdim.
Güneş Kremi: Güneş yanıkları ile mücadele için.
İğne-İplik: Hem yırtılan kıyafetlerde hem de su toplayan ayakların tedavisinde gerekli.
Sallama Çay: Kriz anında camı kırınız.

Buen Camino

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder