18 Mayıs 2015 Pazartesi

Uyku Tulumu

Mumya tipi uyku tulumu
Uyku tulumu bir backpackerın olmazsa olmazıdır. Seyahatlerinizde her zaman için yanınızda taşımanızı önerdiğim bir malzemedir.

Size de bu yazıda en teknik ayrıntılarıyla değil, bilgilerimi basit şekilde aktarmaya çalışacağım. Çok extreme durumlarda kalmayacaksanız eğer pahalı bir uyku tulumu almanıza gerek yoktur.  Yıllardır AndOutdoor'dan 30 Lira'ya aldığım battaniye tipi uyku tulumunu kullanıyorum. Verdiğim karardan ötürü inanılmaz mutluyum. Rahatlık ve dayanıklılık konusunda beklentilerimi her seferinde karşıladı. Isıtma konusunda ise sadece bir kere sorun yaşadım, o da Ekim ayının Abant'ında, soğuk ve yağmurlu havada, çadır kurduğumda başıma geldi. Gece saat 3 ile 5 arasında bayağı soğuk olmuştu.

Kendinize kalacak yer bulamadınız, hosteller çok pahalı ve sokakta yatmanız gerekiyor. Hem rahat, hem de sıcak bir yatağı arzuluyorsunuz ancak o kadar parayı da vermek istemiyorsunuz. Ya da havalimanında sabahlayacaksınız... Bulduğunuz kuytu bir köşeye serin uyku tulumunuzu. Belki çok rahat olmayabilir ancak idare edecektir.

Battaniye tipi uyku tulumları her zaman için mumya tipi olanlardan daha fazla hareket alanına sahiptir. Ancak mumya tipi tulumlar şeklinden dolayı sıcak havanın içeride kalması adına daha yararlı.


Zeminin sertliğini ve alttan aldığınız soğuğu engellemenin bir yolu daha var. Tulumun altına sereceğiniz mat, zeminden kaynaklı sıcaklık kaybını azaltır, hem de daha rahat bir uyku sizi bekler.

Hostellerde veya couchsurfing yaparken de uyku tulumuna ihtiyacınız olabilir. Bazı hosteller çarşaf değişimi konusunda istekli davranmıyor ve yatakların temizliği konusunda sıkıntı çıkabiliyor. Ya da sizi evinde ağırlayacak hostun yeterli çarşafı ya da battaniyesi bulunmayabilir, sizden tulumunuzu da getirmenizi isteyebilir.
Dikdörtgen (battaniye) tipi uyku tulumu

Uyku tulumunun kullanım amacı içine girip yatmanız olsa da, katlı halde kılıfının içindeyken üzerine oturabileceğiniz bir sandalye ya da çimlere uzanıp keyif yaparken boynunuzun altına alabileceğiniz bir yastık görevini de üstlenebilir.

Güvenlik nedeniyle içiniz rahat etmiyorsa, eşyalarınıza dikkat etmekten uyuyamıyorsanız, tulumun içinde yeterince yer olduğunu unutmayın. Belki mumya tipi tulumlarda fazla yer bulamayacaksınız ancak, battaniye tipi olanlarda backpackiniz ve kendinize yetecek kadar yer var. Fermuarı da çektiğinizde artık içiniz rahat bir şekilde uyuyabilirsiniz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder